7 tips om schimmel te verwijderen in de badkamer
- Geplaatst op
- Door Devin Ararat
- 0
Schimmel in de badkamer. Het kan uit het niets ontstaan, snel uitgroeien tot een vervelende plaag en bovendien: Voor onaantrekkelijke en onhygiënische vlekken zorgen die moeilijk te verwijderen zijn. Het gevolg is dat je te maken krijgt met onaangename geuren, verkleurde muren en voegen en op den duur zelfs gezondheidsproblemen. Genoeg reden om hier wat aan te doen!
Gelukkig zijn er verschillende manieren om schimmel effectief te bestrijden en vervolgens te voorkomen. In deze blog vertellen we alles wat je moet weten om ervoor te zorgen dat schimmels voor eens en voor altijd uit de badkamer verdwijnen.
Schimmel in de badkamer: Voorkomen is beter dan genezen
Voorkomen is beter dan genezen, zeker in de badkamer! Er zijn namelijk tal van dingen die je kunt doen om de kans op schimmelvorming te minimaliseren. Een goede ventilatie is de sleutel; zorg ervoor dat je badkamer goed geventileerd is door een raam open te zetten of een ventilator te installeren die vochtige lucht efficiënt afvoert. Zo wordt jouw badkamer geen broeiplek!
Je zult ook merken dat, wanneer je onvoldoende ventileert of je douchecabine vergeet droog te trekken, de schimmel telkens blijft terugkomen. Zorg dan ook voor een goede basis door in eerste instantie de oorzaken van schimmels aan te pakken!
Hoe komt schimmel in de badkamer?
Schimmel kan zich door verschillende redenen nestelen in de badkamer, maar de voornaamste reden is: vocht. Badkamers zijn van nature vochtige plekken. Wanneer er onvoldoende ventilatie is, blijft het vocht in de lucht hangen, wat ideale omstandigheden creëert voor schimmelgroei. Vooral op tegels, in voegen, tussen gipsplaten en op muren kan het vocht zich ophopen, waardoor schimmel zich snel verspreidt.
Als de luchtventilatie dan nog altijd onvoldoende is, kan schimmel zich sneller voortplanten dan je lief is. Het gevolg is dat je steeds meer en grotere schimmelplekken ziet. En dat is ontzettend zonde!
Schimmel verwijderen uit de badkamer: 7 praktische tips
Geen zorgen, als je dan toch te maken hebt met schimmels, is het in de basis niet moeilijk om deze te verwijderen. We hebben 7 praktische tips voor je uitgewerkt zodat je ervoor kan zorgen dat deze hardnekkige schimmels zo snel mogelijk verdwijnen en niet terugkomen:
1 - Azijn is een grote vijand voor schimmels
Azijn gebruik je niet alleen in de keuken of met het schoonmaken, maar ook als een effectief middel tegen schimmel in de badkamer. Azijn heeft schimmelwerende eigenschappen en kan helpen om schimmelplekken op tegels, voegen en andere oppervlakken te verwijderen. Grote kans dat schimmels binnen de kortste keren vertrokken zijn.
2 - Gebruik wasmiddel of bleekmiddel
Ook wasmiddel en bleekmiddel zijn twee middelen waar schimmels niet op zitten te wachten. Wasmiddel is effectief voor het verwijderen van schimmel op oppervlakken zoals tegels en voegen. Laat het enkele minuten inwerken en schrob het daarna weg. Wees echter wel voorzichtig met bleekmiddel, want het kan oppervlakken beschadigen en een sterke geur achterlaten.
3 - Maak de badkamer droog na gebruik
Nadat je klaar bent met douchen of hebt genoten van een warm bad, raden we aan om de badkamer goed droog te maken. Gebruik hiervoor een handdoek, trekker of microvezeldoek om water van de muren, vloeren, en douchewanden te vegen.
4 - Zet je raam open tijdens en na het gebruik
Voordat je in de douche stapt raden we aan om het raam open te zetten en bij voorkeur de deur op een kier te zetten. Zo zorg je voor een goede doorstroom van lucht, waardoor het vocht kan ontsnappen. Tijdens het douchen helpt het openen van het raam en de deur om de luchtvochtigheid te reguleren, zodat de badkamer niet te snel verzadigd raakt met stoom.
5 - Controleer regelmatig de conditie van voegen
De voegen in de badkamer zijn erg gevoelig voor schimmels. Dat komt doordat deze vaak worden overgeslagen tijdens het drogen van de badkamer. Doordat voegen vaak in contact komen met water, kunnen ze snel vochtig blijven en een broedplaats voor schimmels vormen. Een kleine check eens in de maand is voldoende!
6 - Maak de badkamer wekelijks schoon
Zorg er ook voor dat je wekelijks even een doekje langs alle oppervlakken haalt, zoals de tegels, douchewanden, vloeren en spiegels. Door regelmatig schoon te maken, voorkom je dat vuil, zeepresten en schimmelsporen zich ophopen. Je hoeft echt niet wekelijks twee uur in de badkamer bezig te zijn, deel de taken gewoon op in kleine stappen.
7 - gebruik schimmelwerende verf
Er is speciale verf beschikbaar die is ontworpen om schimmelgroei in vochtige omgevingen zoals de badkamer te voorkomen. Deze schimmelwerende verf bevat ingrediënten die fungiciden bevatten, die actief schimmelsporen bestrijden en de groei ervan tegengaan. Tegelijkertijd heb jij weer een nette verfwand!
Heeft schimmel voor schade gezorgd? Vervang badkameronderdelen
Heb je schimmel te lang hun gang laten gaan? Dan kan dit leiden tot blijvende schade aan badkameronderdelen zoals voegen, kitranden, gipsplaten en zelfs tegels. En dat wil je voorkomen. Schimmel kan diep doordringen in materialen, waardoor ze niet alleen lelijk worden, maar ook hun functionaliteit verliezen. En soms zul je dus ook moeten overwegen om nieuwe badkameronderdelen aan te schaffen.
In dat geval staan we bij Sani4Comfort graag voor je klaar met advies op maat. Met een ruim assortiment aan badkameronderdelen bieden we alles wat je nodig hebt om je badkamer weer in topconditie te krijgen.
Reacties
Wees de eerste om te reageren...