Een waterslot, zwanenhals of sifon, is een instrument dat het mogelijk maakt om twee gassen door een vloeistof van elkaar gescheiden te houden mits er geen al te groot drukverschil tussen bestaat. Indien het drukverschil te groot wordt, zal het gas zich met de grootste druk in bellen door de vloeistof heen persen en zich met het andere vermengen. Om het met een begrijpelijke taal uit te leggen treft u hieronder een uitleg aan.
Elke sanitaire voorziening die over stromend water beschikt heeft een sifon. Een sifon zorgt ervoor dat het water dat in de voorziening terechtkomt wordt afgevoerd. Het sanitaire product is daarmee verbonden aan de afvoerpijp en zo komt het water en vuil in de grote rioolvoorziening terecht. Dankzij het ontwerp van de sifon blijft een bepaalde hoeveelheid water permanent in de sifon circuleren. Dit voorkomt dat er nare geuren vanuit de afvoer naar de toiletruimte, badkamer of keuken komen. Een sifon komt namelijk veelal voor bij een wastafel, douche, toilet, bad of een spoelbak.
Over het algemeen zijn de sifons terug te brengen naar sifons voor wastafels, fonteinen, badkamermeubels of toiletten. Bij het soort watertappunt kan er ook weer gekozen worden uit de vorm van de sifon:
Een bekende toepassing van een waterslot is de stankafsluiter in het toilet (watercloset of wc), die ervoor zorgt dat er geen rioollucht uit het toilet opstijgt. Dit waterslot is in de porseleinen toiletpot geïntegreerd. Meestal heeft dit de vorm van een zogenaamde zwanenhals, een 'S' 'op zijn kant'. In de onderste 'U' blijft bij normaal gebruik water staan. Hierdoor wordt de doorgang afgesloten, zodat de lucht in het riool niet kan ontsnappen. Bij ongewone (weers)omstandigheden kan het voorkomen dat de druk in het riool zo groot wordt, dat ze toch met grote bellen en veel kabaal ontsnapt.
Bekersifon in doorsnede (model)
© 2021 www.sani4comfort.nl - Powered by Shoppagina.nl